Jalkapalloharrastuksen aloittaminen

Kun lapsi aloittaa urheiluharrastuksen, vanhemmat haluavat jälkikasvunsa oppivan uusia asioita ja pitävän samalla hauskaa. Jalkapallo on eräs maailman suosituimmista harrastuksista, ja moni lapsi kiinnostuu jalkapallon pelaamisesta ja harjoittelemisesta jo varhain. Vanhempien tehtävänä on antaa heille mahdollisuus oppia tarvittavat taidot. Haluamme aloittelevien palloilijoiden yrittävän parhaansa, niin että he voivat kehittää terveellisiä elintapoja myös tulevaisuudessa. Jalkapallojuniorilla on paljon uutta opittavaa.

Monta uutta asiaa kerralla

On mahdoton ymmärtää, kuinka paljon opittavaa jalkapallon pelaamisessa itse asiassa onkaan ennen kuin peli alkaa. Useimmille vanhemmille on hyvin vaikeaa vain istua tai seistä hiljaa kentän laidalla ja seurata lastensa jalkapallopelejä. Aloittelevalla jalkapalloilijalla pyörii monta asiaa päässä, ja ympärillä kaikuu kuorossa milloin minkäkinlaisia ohjeita. Toiset oppivat taitoja muita nopeammin, mutta tekninen harjoittelu kannattaa aloittaa ensimmäisestä pelipäivästä lähtien.

Tekniikka haltuun alusta asti

Jalkapallon pelaaminen voi olla pelaajille joko liikuntaa tai treenaamista. Liikuntaa on kentällä juoksentelu sekä helppojen ja mukavuusalueella olevien asioiden tekeminen. Treenaamisessa taas noudatetaan menetelmää, joka auttaa opettamaan oikeaa lihasmuistia ja kasvattamaan taitoja käyttämällä eri jalanosia pallon hallitsemiseen. Jos harjoitukset tehdään hätiköidysti ja nopeasti, pelaajat päätyvät tekemään ne usein väärällä tavalla tai he menettävät arvokkaan mahdollisuuden harjoitella pallon kosketusta.

Ei ole yksiselitteistä, että useampi kosketus olisi aina parempi, vaan tärkeintä on opetella tarpeeksi oikeita asioita. Pelaaja voi saada palloon tuhat kosketusta, mutta jos ne tulevat tarpeettomasta pomputtelusta tai yksinkertaisista peruskosketuksista, jää hän jälkeen. Olipa kyseessä sitten lapsi, nuori tai aikuinen, aloittelevan jalkapalloilijan tulee silti oppia aina ensin samat perusasiat. Tässä artikkelissa käydään läpi tärkeimpiä perusteita jalkapalloharrastuksen aloittamiseksi.

Kaikki lähtee säännöistä

Pelin sääntöjen opetteleminen on ilmiselvästi yksi tärkeimmistä asioista. Mutta pelaajien täytyy myös tuntea joukkuesäännöt. Kunnioita aina valmentajaa ja muita pelaajia. Kuuntele niin hyvin kuin vain voit, työskentele ahkerasti ja pidä hauskaa. Ainoastaan maalivahti saa koskettaa palloa kädellä – vaikkakaan pienten lasten peleissä ei vielä ole maalivahtia. Alle kuusivuotiailla lapsilla voi olla myös hankaluuksia valita oikeaa hyökkäyssuuntaa pallon kanssa.

Jokaisessa pelissä tapahtuu myös sisäänheittoja ja maalipotkuja, ja näiden opettaminen lapsille on tärkeää, etteivät he stressaannu pelin aikana tietämättä mitä tehdä eri tilanteissa. Tärkeimpänä sääntöjä jalkapalloharrastusta aloittelevien lasten peleissä tulisi kuitenkin olla, että he pitävät hauskaa ja yrittävät parhaansa. Pää menee vähemmästäkin pyörälle, jos valmentaja, vanhemmat ja erotuomari huutavat lapsille ohjeita kaikki samaan aikaan. Sääntöjen opettaminen lapselle varhain auttaa häntä ymmärtämään pelinkulun paremmin.

Pallon kuljettaminen

Pallon kuljettaminen tarkoittaa lyhyitä kosketuksia palloon jaloillasi liikkuaksesi pallon kanssa eteenpäin kentällä tai puolustajia harhauttaen. Paras tapa kehittyä kuljettamisessa on tehdä runsaasti kosketuksia palloon pienessä tilassa. Kun kosketuksia on kertynyt tarpeeksi pienessä tilassa, kannattaa totutella kuljettamaan palloa 3–10 metrin kosketuksilla. Useimmat aloittelevat jalkapalloilijat käyttävät ainoastaan jalkaterän sisäosaa, koska se on luontaisesti helpoin tapa saada pallo liikkumaan haluttuun suuntaan.

Aloitteleville jalkapalloilijoille on harjoituksia, jotka auttavat nopeasti kehittämään pallon hallintaa ja kuljetustaitoja, kun niissä pakotetaan koskettamaan palloa jalan kärjellä, yläosalla, sisä- ja ulkosyrjällä sekä pohjalla. Jos pelaajat opettelevat heti oikean tavan, he voivat osoittaa suuria kehittymisen merkkejä jo muutaman tunnin harjoittelun jälkeen. Tämän ei tarvitse tapahtua saman päivän aikana, vaan tunnin harjoituskerta voi sisältää varttitunnin verran kuljetusharjoituksia.

Syöttäminen

Alkuun täyty harjoitella syöttämistä paikaltaan käyttämällä jalan sisäsyrjää, mutta täytyy ymmärtää, että kaikki lapset eivät opi tätä heti. Noin puolet lapsista käyttää luontevasti sisäsyrjää, mutta toinen puoli potkaisee luonnollisemmin kärjellä. Tämä johtuu siitä, kuinka lapsen aivot ja lihakset ovat aiemmin virittyneet, joten asian suhteen on oltava vain kärsivällinen, ja lapsen on annettava oppia oikea tekniikka rauhassa omaan tahtiinsa.

Oikeaa syöttötekniikkaa opetellessa kengänkärki on ylempänä ja jalan sisäsyrjän täytyy osoittaa kohteeseen, kun jalka seuraa liikkeen läpi ja potkaisee palloa. Luonnollisesti jalkaterä haluaisi sulkeutua, koska sitä on käytetty koko elämän ajan varpaiden osoittaen eteenpäin. Nyt kun pelaaja yrittää avata jalkaterää ja pitää sen kohdetta päin, se tuntuu aluksi oudolta ja lihasmuisti ottaa vallan. Niinpä lyhyitä syöttöjä on tehtävä aluksi paljon.

Pitkät potkut

Pitkät potkut kohti maalia ja pitkinä syöttöinä eivät ole lainkaan helppoja, mutta ne on käytävä ainakin jollain tasolla läpi jo heti jalkapalloharrastuksen alussa. Tämä on yksi kaikkein vaikeimmista asioista opettaa kokonaiselle ryhmälle tai joukkueelle. Paras tapa oppia potkaisemaan hyvin on käydä asiaa läpi henkilökohtaisessa yksityisopetuksessa. Tämä johtuu siitä, että pallon potkaisemisessa kovaa on valtavan paljon erilaisia merkityksellisiä osatekijöitä.

Ensinnäkin pitkiä palloja voidaan potkaista lukuisilla eri tavoilla ja toiseksi potkaisemisessa ja potkuasennossa on kyse erilaisista mekanismeista. Tärkeintä on tiedostaa, että tekniikka kehittyy kuntoon harjoittelun kautta, mutta kehityksessä on oltava kärsivällinen. Joukkuevalmentajat eivät välttämättä ehdi tai osaa opettaa yksittäisiä pelaajia kohti oikeaa tekniikkaa. Kun jalkapallon perussäännöt ja tärkeimmät tekniikat ovat kunnossa, lapsi on valmis astumaan kentälle ja opettelemaan pelaamista joukkueena.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa