Naisten jalkapallon kasvava suosio

Vielä jonkin aikaa sitten naispuolisilla jalkapallon pelaajilla oli vaikeuksia löytää kenttää, jolla pelata – puhumattakaan siitä, että joku maksaisi heille siitä. Vuosina 1921–1971 Englannin jalkapalloliitto kielsi naisilta miesten ammattilaisjoukkueiden kenttien käytön, koska jalkapallo nähtiin liiton taholta naisille sopimattomana lajina, jonka harrastamiseen heitä ei tulisi rohkaista. Liitolta oli kenties unohtunut, että ensimmäisen maailmansodan aikaan naisten jalkapallopelejä seurasi kymmeniä tuhansia katsojia.

Syrjinnän kieltäminen

Englannin naisten jalkapallokenttien käyttökieltoa vastaava kielto oli voimassa pitkään myös Saksassa, jossa kielto poistettiin vuonna 1970. Vuonna 1972 Yhdysvalloissa astui voimaan Title IX -niminen laki, joka kielsi liittovaltion hallitukselta varoja saaneet organisaatiot, joissa harjoitettiin syrjintää sukupuolen perusteella. Tämä pakotti yliopistot käyttämään naisten urheiluun yhtä paljon rahaa kuin miesten urheiluun, mikä aloitti naisten jalkapallon pitkän nousukauden maassa.

Suosio räjähti

Kun Yhdysvaltojen syrjintäkiellosta pikakelataan noin 50 vuotta eteenpäin, näyttää naisten jalkapallo olevan astumassa valtavirtaan. Televisioinnin ennätykset rikkoutuivat moneen kertaan vuoden 2019 Ranskassa järjestettyjen naisten jalkapallon MM-kisojen lähetysten aikaan. Kun isäntämaa Ranska pelasi kisojen avausottelun Etelä-Koreaa vastaan, ottelua virittäytyi seuraamaan maassa lähes 10 miljoonaa katsojaa – tämä tarkoittaa, että lähes puolet Ranskan väestöstä katseli lähetystä samaan aikaan. Vastaavia lukuja nähtiin myös Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Vuoden 2019 naisten jalkapallon MM-kisojen ennennäkemätön suosio heijastelee kahta lupaavaa trendiä. Ensinnäkin naisten jalkapallon pelaamisen taso on kehittynyt merkittävästi, varsinkin edellisten kisojen jälkeen. Toiseksi naisten joukkueisiin alkaa virrata yhä enemmän rahaa, mikä tekee ammattilaisurasta todellisemman vaihtoehdon myös naisjalkapalloilijoille. Nämä kaksi kuviota linkittyvät toisiinsa ja tehostavat toinen toistaan. Mitä enemmän pelin taitotaso nousee, sitä enemmän se houkuttelee katsojia ja sitä kautta rahoitusta.

Taitotaso kasvaa

Naisten jalkapallon pelillisen tason nousu on ollut itsestään selvä asia lajia pidempään seuranneille katsojille. Vielä aivan viime aikoihin saakka naisjalkapalloilijat saivat huomattavasti vähemmän valmennusta kuin miespuoliset pelaajat, mutta tilanne on nyt muuttunut. 2019 MM-kisat osoittivat loistavia joukkueratkaisuja ja huikeaa maalivahtityöskentelyä – juuri näitä osa-alueita naisten pelissä on aiemmin saatettu kritisoida. Jalkapallotaitojen kehittymisen mitattava arvioiminen on kuitenkin melko hankalaa.

Maalien määrä on huono mittari taitotason arvioinnissa. Kelvollinen puulaakijoukkue voi tehdä ottelussa saman verran maaleja kuin supertähtiä vilisevä Barcelona. Ja yksi suurimaalinen peli voi sotkea koko otoksen arvioinnin. Tätä mieltä on varmasti esimerkiksi Thaimaan joukkue, joka päästi avausottelussaan karut 13 maalia Yhdysvaltoja vastaan. Paljon parempi mittari on tavanomaisessa ottelussa tehtävien syöttöjen määrä, joka yleisesti laskee siirryttäessä alemmille sarjatasoille.

Syöttöpeli kertoo joukkueen taidosta

Tyypillisessä Englannin miesten korkeimman sarjatason eli Valioliigan ottelussa nähdään yli 900 syöttöä, mutta siirryttäessä Englannin jalkapallon neljänneksi korkeimmalle sarjatasolle syöttöjen määrä tippuu noin 650:een ottelua kohti. Todennäköisin selitys tälle on, että korkean tason peleissä on mukana joukkueita, jotka ovat hyviä pallon hallinnassa, ja alemman tason peleissä joukkueet käyttävät enemmän aikaa pallosta taistelemiseen sen ollessa ilmassa ja toistensa taklaamiseen.

Urheiludatayhtiö Opta toimitti naisten jalkapallon MM-kisoista The Economist -lehdelle tilastoja, jotka osoittivat, että naisten MM-kisojen lohkovaiheen peleissä nähtiin keskimäärin 825 syöttöä, kun luku vuoden 2015 kisoissa oli 750. Tämä kymmenen prosentin nousu on suurempi kuin missään miesten suurissa kisoissa nähty nousu samalla aikajaksolla. Tämä kauniiksi peliksi kutsutun jalkapallon koko ajan taiteellisemmaksi muuttuva suunta on kiinnittänyt myös kaukokatseisten sponsoreiden huomion.

Kaupallisten esteiden purkautuminen

Perinteisesti oikeudet naisten jalkapallojoukkueeseen tai naisten turnaukseen ovat kuuluneet pakettiin osana laajempaa kokonaisuutta miesten vastaavasta turnauksesta tai joukkueesta. Kaupalliset yhteistyökumppanit ja televisiokanavat ovat yleensä keskittyneet ja arvostaneet enemmän miesten joukkueita tai kilpailuja, eivätkä naisten pelit ole saaneet arvostusta niiden omien meriittiensä ansiosta. Marraskuussa 2017 eurooppalaista jalkapalloilua säätelevä Euroopan jalkapalloliitto UEFA kuitenkin purki oikeudet naisten kilpailuihin liiton toiminta-alueella.

Miesten kisoihin ja miesten joukkueisiin kytkeytyneiden naisten kisojen ja joukkueiden oikeuksien purkaminen avasi viimein tien sellaisille brändeille, jotka olisivat jo aiemmin halunneet astua mukaan markkinoille, mutta joiden tie oli aiemmin ollut estetty. Kun ottaa huomioon miesten jalkapallon ympärillä olevien markkinoiden kyllästyneisyyden – koostuen lähinnä vedonlyöntiyhtiöistä ja olutpanimoista – jotka keskittyvät samaan kohdeyleisöön, näyttäytyvät naisten jalkapallon tarjoamat mahdollisuudet harkitsemisen arvoisilta.

Naisten jalkapallon tulevaisuus

Voi kestää vielä vähintään yhden vuosikymmenen, ennen kuin ammattilaisuraan tähtäämisestä jalkapallossa tulee aidosti houkutteleva vaihtoehto useammille naisille sen sijaan, että he joutuvat ainoastaan tekemään uhrauksia rakastamansa urheilulajin puolesta. Edes siinä vaiheessa korkeammat palkkiot huipputasolla eivät välttämättä korjaa kaikkia ongelmia naisten pelissä. Haasteena on enemmänkin tuen tarjoamisen tasa-arvoistaminen ruohonjuuritasolla ja tulevaisuuteen sijoittaminen. Tämä ei koske pelkästään pelaajia, vaan koko joukkueen henkilöstöä.

Kaikesta huolimatta päivä, jona naisten jalkapallosta tulee tavallista, maailmanlaajuista massaviihdettä lähestyy nopeasti. Useat maat lähettivät naisten jalkapallon MM-kisalähetyksiä ilmaiskanavilla parhaaseen katseluaikaan. Neljännesvälierissä oli mukana joukkueita kuudesta maanosasta. Yhdysvallat voitti lopulta finaalissa Alankomaat maalein 2–0. Suomessa Yle näytti kaikki kisojen 52 ottelua, jotka nousivat katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien joukkoon. Naisjalkapalloilu ja naisten jalkapallon MM-kisat nousivat ilmiöksi niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa – kenties jäädäkseen.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa