Suomalaiset jalkapallolegendat

Jari Litmanen on Suomen tunnetuin ja parhaana pidetty jalkapalloilija. Uransa huippuvaiheissa Litmasen saattoi sanoa kilpailevan jopa maailman parhaan pelaajan tittelistä. Litmanen saavutti uransa huippuhetket hollantilaisseura Ajaxissa, jossa hän muun muassa voitti Mestareiden Liigan vuonna 1995. Litmasen ensimmäinen kausi Ajaxissa oli melko vaatimaton, mutta saadessaan myöhemmin peliaikaa, Litmanen todisti kaikille omat taitonsa pelaajana. Hänet valittiin Alankomaiden pelaajayhdistys VVCS:n toimesta vuoden jalkapalloilijaksi vuonna 1993. Litmanen vietti Ajaxissa kaiken kaikkiaan seitsemän kautta, jonka jälkeen hän siirtyi Barcelonaan. Hänestä tuli ensimmäinen Mestareiden Liigan voittanut ja ensimmäinen Espanjan Primavera Divisionassa pelannut suomalainen.

Sami Hyypiä

Sami Hyypiä on menestynyt jalkapalloilija, joka pelasi keskuspuolustajana. Hyypiä edusti urallaan useita seurajoukkueita Suomessa, pelasi Suomen maajoukkueessa, Englannin Valioliigassa, Saksan Bundesligassa ja Alankomaiden ykkösdivisioona Eredivisiessä. Sami Hyypiä ja ja Jari Litmanen ovat ainoat suomalaiset, jotka ovat voittaneet Mestarien Liigan. Hyypiälle voitto tuli Liverpoolin joukkueessa vuonna 2005. Hyypiä on valittu yhdeksän kertaa Suomen vuoden jalkapalloilijaksi Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä. Uransa lopettamisen jälkeen Hyypiä on toiminut valmentajana Suomen maajoukkueelle ja seurajoukkueille Saksassa, Englannissa ja Sveitsissä. Jalkapallon valmennus-, tutkimus- ja kehitystoiminnan keskus on nimetty Hyypiän mukaan Sami Hyypiä Akatemiaksi.

Mikael Forssell

Mikael Forssell on pelipaikaltaan hyökkääjä. Hän on pelannut urallaan Suomessa, Englannissa ja Saksassa. Forssell toimii edelleen aktiivisesti jalkapallon parissa valmentajana ja hänellä on tutkinto urheilujohtamisesta. Uransa huippuhetket Forssell teki Englannissa ja hän aloitti Englannin uransa Chelsean riveissä vuonna 1998. Forssell lähetettiin Chelseasta hakemaan lisää kokemusta Crystal Palaceen, jossa hän vakuutti kanssapelaajat taidoistaan. Forssellin aikomuksena oli palata Chelseaan, jossa hän pelasikin hetken, mutta loukkaantuminen vei hänet puolestaan lainapestillä Saksan Bundesligaan Borussia Mönchengladbachiin, josta hän palasi jälleen Englantiin. Loukkaantumiset varjostivat lähes koko Forssellin peliuraa, mutta hän onnistui tästä huolimatta tekemään pitkän, kansainvälisen uran.

Teemu Pukki

Teemu Pukki on pelaajana edelleen aktiivinen ja takoo tällä hetkellä huimia pisteitä Valioliigan Norwich Cityssä. Hyökkääjänä pelaava Pukki aloitti ammattilaisuransa FC KooTeePeessä vuonna 2006. Vuonna 2008 hän siirtyi Espanjan liigaan Sevillan joukkueeseen, jonka jälkeen hän palasi HJK:hon vuonna 2010. Tämän jälkeen Pukki pelasi saksalaisessa Schalkessa, skotlantilaisessa Celticissä ja tanskalaisessa Brøndbyssä, josta hän siirtyi tämänhetkiseen seuraansa Norwichiin. Pukin kausi 2019 Norwichissa on ollut ilmiömäinen ja hän avasi kauden tekemällä maalin aloitusottelussa Liverpoolia vastaan. Pukki lisäsi pisteitään tekemällä heti toisessa ottelussa Valioliigauransa ensimmäisen hattutempun, kun vastassa oli Newcastlen joukkue.

Aulis Rytkönen

Taavi Aulis Rytkönen on toiminut suomalaisen jalkapallon pioneerina, sillä hän on ensimmäinen ulkomailla ammattilaisena pelannut suomalaisjalkapalloilija. Ammattilaisuransa Rytkönen aloitti 1945 KuPSin joukkueessa, jossa hän pelasi muutaman vuoden ennen siirtymistään Ranskaan Toulouseen. Toulouse jäi Rytkösen ainoaksi ulkomaalaiseksi seurajoukkueeksi ja hän pelasi siellä kahdeksan kautta voittaen muun muassa Ranskan Cupin ja saaden lempinimen Monsieur Magic. Suomeen palattuaan Rytkönen toimi HJK:n pelaajavalmentajana. Hänen varsinainen aktiiviuransa päättyi vuonna 1966, mutta hän toimi vielä pitkään sen valmentajana muun muassa HJK:n naisten joukkueelle. Monsieur Magic – Aulis Rytkönen, on hänen elämäkertansa, joka julkaistiin vuonna 2009.

Laura Österberg Kalmari

Laura Österberg Kalmari kuuluu Suomen menestyneimpiin naisjalkapalloilijoihin. Suomen naisten maajoukkue pääsi ensimmäistä kertaa Euroopan mestaruuskilpailuihin vuonna 2005 ja menestyi hyvin, osin Österberg Kalmarin maalitehojen ansiosta. Hyökkääjänä pelannut Österberg Kalmari on Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä ja hän pelasi urallaan kaiken kaikkiaan 134 maajoukkueottelua. Österberg Kalmari teki myös kansainvälistä uraa Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Ruotsissa hän pelasi vuosina 2002-2009, jonka jälkeen hän siirtyi yhdeksi kaudeksi Yhdysvaltoihin pelaamaan Sky Blue FC- joukkueessa. Ruotsissa Österberg Kalmari pelasi Umeå IK:ssa vuosina 2002-2004, Djurgården/Älvsjönissä vuosina 2005-2006 ja Allmänna Idrottsklubbenissa vuosina 2007-2009.

Suomesta on tullut runsaasti menestyneitä jalkapalloilijoita

Pienestä väestömäärästään huolimatta Suomesta on ponnistanut monia tunnettuja jalkapalloilijoita, jotka ovat onnistuneet tekemään hienon uran Suomessa ja ulkomailla. Banaanipotkustaan tunnetuksi tullut Kaj Pahlman kruunattiin oman aikansa SM-sarjan maalikuninkaaksi kolmena vuotena. Juhani Peltonen oli ensimmäinen Saksan Bundesligassa pelannut suomalainen ja Urheilutoimittajain liitto äänesti hänet jalkapallon ykköseksi vuonna 1965. Atik Ismail on yksi taitavimmista suomalaispelaajista ja hän vei muun muassa HJK:n voittoon Liverpoolia vastaan Eurooppa Cupissa vuonna 1982. Ismail teki ulkomailla uraa myös Turkissa, Belgiassa ja Ruotsissa, jonka lisäksi hän pelasi myös Suomen A-maajoukkueessa tehden 26 maalia.

Huuhkajien entinen valmentaja ja toisen polven jalkapalloilija Mika-Matti “Mixu” Paatelainen teki menestyksekkään uran pelaajana ja hän pelasi Iso-Britanniassa sekä Skotlannin, että Englannin joukkueissa. Paatelainen tekee edelleen uraa jalkapallon parissa ja valmentaa tällä hetkellä Hongkongin maajoukkuetta. FC Kuusysin kasvatti Petri Pasanen valittiin vuoden jalkapalloilijaksi vuonna 2008 ja hän on uransa aikana pelannut muun muassa Alankomaiden Ajaxissa, Saksan Werder Bremenissä ja Itävallan Red Bull Salzburgissa. Edellä mainittujen lisäksi myös monet muut suomalaiset jalkapalloammattilaiset tekevät uraa ulkomailla ja Suomessa, toimivat esikuvina monelle uraansa aloittelevalla jalkapallojuniorille ja pitävät yllä jalkapallon kehitystä Suomessa.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa