Suomen jalkapallolupaukset

Jalkapallomaailma sekosi vuonna 2019 suomalaisen, mutta englantilaisessa Norwich City -seurassa pelaavan Teemu Pukin ilmiömäisestä pallonkäsittelykyvystä. Tämä kotkalainen hyökkääjä oli suosionsa huipun saavuttaessaan kuitenkin jo urheilijaksi iäkkäänpuoleinen, peräti 29-vuotias. Jotkut pallosankarit ponnahtavat pinnalle jo teini-iässä, mutta tavallisempaa on, että lapsesta asti jalkapalloa pelanneen ammattiurheilijan tähtihetket koittavat vasta aikuisiällä. Perinteisesti jääkiekkoon keskittynyt Suomi on kunnostautunut jalkapallomaana jo vuosikymmenet, ja Jari Litmasen kaltaiset kansainväliset tähdet ovat laukoneet meitä urheilun maailmankartalle. Mutta keitä ovat tulevaisuuden Litmaset ja Pukit, ja kuinka heitä tehdään? Esittelemme seuraavassa suomalaisia jalkapallolupauksia ja tulevaisuuden toivoja.

Teemu Jäntti

Teemu Jäntti on syntynyt vuonna 2000 ja niittänyt mainetta Suomen nuorten maajoukkueessa. Jäntti on parhaimmillaan keskikenttäpelaajana, ja tätä paikkaa hän pelaakin nykyisessä seurassaan, FC Lahdessa. Natiaisesta asti pallon perässä juosseen Jäntin kasvattiseura on puolestaan Pallokerho Keski-Uusimaa, jonka riveissä hän edusti vuosia ennen siirtymistä FC Lahteen. Lahtelaisseuran kanssa Jäntti teki sopimuksen jo 17-vuotiaana, vuonna 2018. Teemu Jäntin pelityyliin kuuluu tietynlainen yllätyksellisyys, jolle on kuitenkin luonnollinen selitys. Jäntti nimittäin potkii palloa vasemmalla jalalla, vaikka on oikeakätinen, ja saa vastustajat välillä pyörälle päästään sännätessään eri suuntaan kuin keskivertopelaajat.

Miko Virtanen

Miko Virtanen on 20-vuotias, poikkeuksellinen nuori suomalainen jalkapalloilija. Ei siksi, että hän aloitti pelaamisen jo aivan lapsena. Suurin osa nykyään ammattilaisiksi päätyvistä palloilijoista on pelannut pienestä pitäen ilman taukoja. Sen sijaan Virtasen ainutlaatuisesta henkisestä jaksamisesta kertoo jotakin se, että hänet valittiin pelaamaan Suomen ulkopuolelle jo 12-vuotiaana! Silloin kutsu kävi Etelä-Englannin Evertoniin, jonne Virtanen siirtyi Tampereen Pallo-Veikoista. Englannista matka jatkui pohjoiseen, kun skotlantilaisseura Aberdeen FC rekrytoi Virtasen riveihinsä. Herran viimeisin kotiseura on Arboath FC samannimisessä skotlantilaisessa pikkukaupungissa, jossa hän edustaa keskikenttäpelaajana. Tällaiselta maailmanmatkaajalta voi odottaa vielä suuria!

Armi Heikkilä

Suomella on ollut erittäin päteviä tyttöjen ja naisten jalkapallomaajoukkueita, ja pelaajista esimerkiksi vuonna 2003 syntynyt Armi Heikkilä käy monen jalkapalloa rakastavan lapsen esikuvasta. Heikkilä on Ilveksen kasvatti Tampereelta, ja on ollut mukana voittamassa Suomen tyttöjen maajoukkueelle pronssimitaleita. Heikkilä on vahva keskikenttäpelaaja, jonka pystyy kuulemma asemoimaan luotettavasti mihin tahansa keskikentälle. Jalkapallon pelaamisen Heikkilä aloitti 8-vuotiaana. Hänen kotiseuransa on toistaiseksi ollut aina Ilves. Vuonna 2018 Heikkilä solmi varsinaisen pelaajasopimuksen Ilveksen kanssa. Vuoteen 2019 mennessä hän oli jo tehnyt vaikutuksen sopimuspelaajana puurtaessaan ja siirtyi osaksi Ilveksen varsinaista naisten edustusjoukkuetta.

Timo Stavitski

Kirkkonummelta kotoisin oleva Timo Stavitski valittiin Vuoden poikapelaajaksi vuonna 2016. Vuonna 2018 tämä vuonna 1999 syntynyt pallohai hämmästytti ja kummastutti Suomen jalkapallopiirejä siirtyessään pelaamaan Ranskaan. Tätä ennen hän oli kerennyt siirtyä jo kirkkonummelaisseurasta Helsingin Jalkopalloklubin B-junioriksi ja edelleen toviksi Rovaniemen Palloseuraan. Vuodesta 2018 asti Stavitskin kotiseura on ollut Stade Malherbe Caen Normandiassa. Hänen siirtosummansa seuraan on väitetty olleen 600 000 euroa, mojova summa noin nuorest pelaajasta. Inkerinsuomalainen Stavitski on kaksikielinen ja puhuu sekä venäjää että suomea. Hän on Miko Virtasen tapaan edustanut Suomea nuorten maajoukkueessa. Oikeana laitalinkkinä joukkueessa hänen pelivalttinaan pidetään vikkelyyttä.

Abdukar Mohamed

Suomen nuorten maajoukkueessa edustanut Abdukar Mohamed on sittemmin edustanut synnyinmaataan Somaliaa sen maajoukkueessa. Syyskuussa 2019 Somalian maajoukkue voittikin 1-0 Zimbabwen maajoukkueen, Mohamed riveissään. Kasvattiseurana Mohamedilla on ollut Tampereen Pallo-Veikot, lisäksi hän on pelannut Turun Palloseurassa ja Rooman Laziossa. Uuden joukkueen Mohamed löysi vuonna 2019 Ukrainasta, kun hän liittyi siellä Football Club Karpaty Lvivin riveihin keskikenttäpelaajaksi. Näin tavoitellulle miehelle on varmasti luvassa suuria, jos keho vain kestää. Mohamed tunnetaan pitkänhuiskeasta varrestaan, mutta hän on myös väsymätön pelistrategisti, joka on usein vastustajaa askelen edellä muutenkin kuin kirjaimellisesti palloa kuljettaessaan.

Mikä yhdistää nuoria jalkapallolupauksia?

Kuinka tunnistaa nuori jalkapalloilija, joka pääsee vielä pitkälle? Ensiksi on todettava, että kaikista tavoitteellisista urheiluharrastajista vain murto-osa päätyy ammattipelaajiksi. Erityisen kivinen tie ammattilaiseksi on luvassa tyttöjen joukkueissa pelaavilla. Sukupuolesta riippumatta on kilpailu huipulle niin kovaa, että lupaavimmat nuoret jalkapalloilijat ovat lähes poikkeuksetta aloittaneet harjoittelun pian kouluiän saavutettuaan. Jos innostuu futiksesta vasta teini-iässä, on ero omanikäisiin, lajia pidempään harrastaneisiin käytännössä mahdotonta kuroa kiinni. Niinpä 17-19 -vuotiailla futislupauksilla onkin lähtökohtaisesti jalkapalloon myötämielisesti suhtautuvat vanhemmat, jotka usein uhraavat omaa aikaa ja rahaa lapsen pelaamisen tukemiseen. Harva kuitenkaan tulee hyväksi pelaajaksi vain miellyttääkseen vanhempiaan.

Pelkkä “harrastukseen pakottaminen” ei nosta pallon perässä juoksevaa kahdeksanvuotiasta ikäluokkansa huippupelaajaksi. Pelaamisen mahdollistavien olosuhteiden lisäksi tarvitaan vahva sisäsyntyinen motivaatio jalkapallon pelaamiseen ja voittamiseen. Pelit ovat niin intensiivisiä, ettei niissä voi menestyä pitkin hampain. Voitontahdon lisäksi jalkapallon perintöprinssit ja -prinsessat tarvitsevat sinnikkyyttä ja kykyä sitoutua pitkän tähtäimen tavoitteisiin. Tällainen sisu ei ole luontaista läheskään kaikille lapsille ja nuorille, mutta itsepäisimmät saattavat päätyä pelaamaan jalkapalloa työkseen. Tärkeä ominaisuus nuorelle tähtipelaajalle on myös sosiaalinen pelisilmä. Joukkuelajeissa menestyäkseen on välttämätöntä osata ajatella koko joukkueen etua, ei vain omaa peliuraa. Näistä aineksista syntyvät tulevat jalkapallon supertähdet.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa