Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue toimii Suomen edustajana kansainvälisissä jalkapallo-otteluissa. Joukkue on vuodesta 2007 lähtien tunnettu lempinimellä Huuhkajat. Maajoukkue pelasi ensimmäisen ottelunsa jo vuonna 1911, muttei ole vielä onnistunut pääsemään mukaan yksiinkään Euroopan mestaruuskisoihin tai maailmanmestaruuskisoihin. Huuhkajat-hype nostaa kuitenkin parhaillaan päätään vauhdilla, sillä Suomen maajoukkue on syksyllä 2019 enemmän kuin lähellä napata historiallinen ensimmäinen EM-paikka kesän 2020 lopputurnaukseen.

Mistä nimi Huuhkajat tulee?

Suomen jalkapallomaajoukkuetta kutsutaan Huuhkajiksi, mutta mistä nimi tulee? Nopeasti käyttöön vakiintuneen lempinimen historia ei itse asiassa ole kovinkaan pitkä, sillä se on ollut käytössä vasta vuodesta 2007. Joukkue sai nimensä ihka oikealta huuhkajalinnulta, eli TV-selostaja Bror-Erik ”Bubi” Walleniuksen mukaan nimetyltä Bubilta. Bubi vietti paljon aikaansa Helsingin Olympiastadionilla vuonna 2007. Kesäkuussa 2007 erotuomari joutui keskeyttämään Suomen ja Belgian välisen EM-karsintaottelun Bubin lennettyä pelikentälle.

Suomen jalkapallomaajoukkueen historia

Suomen Palloliitto perustettiin jo vuonna 1907 ja vuotta myöhemmin 1908 Suomi liittyi myös kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n jäseneksi. Ensimmäistä maaottelua saatiin odotella muutama vuosi, sillä ensimmäinen ottelu pelattiin Ruotsia vastaan 1911. Suomen maajoukkue ei ole koskaan selviytynyt arvokisojen, kuten EM- tai MM-kisojen lopputurnaukseen. Olympialaisissa joukkue tosin on pelannut. Moni ei varmaankaan tiedä, että olympiatasolla Suomi on saavuttanut jopa neljännen sijan vuoden 1912 kisoista.

Suomen maajoukkueen kotiottelut on pelattu Helsingin Olympiastadionilla vuodesta 1938 lähtien. Stadionin ollessa parhaillaan remontissa kotiottelut pelataan Tampereen Ratinassa sekä Turun Veritas Stadionilla. FIFA:n maailmanrankingissa Suomen maajoukkueen toistaiseksi paras sijoitus on vuodelta 2007, jolloin joukkue oli maaliskuun rankingissa sijoitettu sijalle 33. Vuonna 2017 Huuhkajat olivat syöksyneet rankingissa historiallisiin pohjalukemiin, sillä joukkue löytyi vasta sijalta 110. Heinäkuun 2019 rankingissa Suomi oli sijalla 57.

Maajoukkuelegendat

Suomen maajoukkuehistorian kautta aikain paras pelaaja on ollut kukas muukaan kuin Kuningas Litmanen. Lahtelaislähtöinen Jari Litmanen oli Suomen ensimmäinen kansainvälinen jalkapallon supertähti ja teki mittavan uran myös maajoukkueessa. Litmanen debytoi joukkueessa 18-vuotiaana vuonna 1989. Litmanen pelasi Suomen maajoukkueessa yhteensä 137 ottelua ja on myös tehnyt enemmän maajoukkuemaaleja, kuin kukaan toinen pelaaja. Komea maajoukkueura loppui vasta vuonna 2012 San Marinoa vastaan pelattuun otteluun.

Toinen Suomen maajoukkueen legendoista on toppari Sami Hyypiä, joka pelasi urallaan 105 maajoukkuepeliä. Hyypiä debytoi maajoukkueessa 19-vuotiaana vuonna 1992 ja pelasi viimeisen maajoukkueottelunsa vuonna 2010. Vuosien saatossa Hyypiä toimi Suomen puolustuksen johtohahmona ja muodosti Hannu Tihisen kanssa maajoukkueen legendaarisimman toppariparin. Litmasen ja Hyypiä lisäksi ainoa yli 100 maaottelua pelannut pelaaja on Ari Hjelm. Hjelm onkin Suomen maajoukkueen kunniakapteeni.

Huuhkajien nykykokoonpano

Markku Kanerva on toiminut Huuhkajien päävalmentajana vuodesta 2016 lähtien. Kanervan valmennuksessa joukkue onkin etenemässä kohti historiansa parasta saavutusta, sillä EM-lopputurnauspaikka 2020 on kutkuttavan lähellä. Kanerva on jo aiemmin valmentajaurallaan tehnyt historiaa luotsaamalla alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kautta aikojen ensimmäisiin EM-kisoihinsa. Huuhkajien kapteenina puolestaan toimii Tim Sparv. Sparv on pelannut maajoukkueessa vuodesta 2009 alkaen ja hän on kuulunut joukkueen runkopelaajiin siitä lähtien.

Huuhkajien onni on, että nykykokoonpanon runko tuntee toisensa pitkältä ajalta. Huuhkajien muihin avainpelaajiin lukeutuvat luonnollisesti huippuvireinen Teemu Pukki sekä loistomaalivahti Lukas Hradecky. Puolustuksessa topparipari Paulus Arajuuri ja Joona Toivio ovat esittäneet mahtavia otteita ja kaksikko täydentää toisiaan loistavasti. Keskikentällä ollaan päästy nauttimaan hyvistä esityksistä muun muassa Glen Kamaralta, joka jakaa oivaltavia syöttöjä, rytmittää peliä hienosti ja pärjää hienosti myös puolustussuunnassa.

Kohti arvokisaunelmaa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ei ole vielä koskaan historiassaan pelannut arvokisoissa, kuten MM- tai EM-lopputurnauksessa. Syksyllä 2019 Huuhkajat kuitenkin porskuttavat vahvasti kohti arvokisaunelmaa. EM-karsinnat starttasivat maaliskuussa 2019 ja lopputurnaukseen pääsevät joukkueet ovat selvillä marraskuussa 2019. Karsinnoissa pelataan yhteensä kymmenen ottelua ja Huuhkajat ovat nyt kuuden pelatun ottelun jälkeen vahvasti kiinni EM-lopputurnauspaikassa. Suomen karsintalohkon johdossa on Italia, mutta Huuhkajat ovat tiukasti kakkospaikassa kiinni.

Huuhkajilla on EM-karsinnoissa jäljellä vielä neljä kriittistä karsintaottelua, joista kaksi kotona ja kaksi vieraissa. Joukkue kohtaa seuraavaksi 12.10. hankalaksi arvioidussa vierasottelussa Bosnia-Hertsegovinan ja tämän jälkeen kotonaan Armenian ja Liechtensteinin. Karsintojen viimeinen ottelu on 18.11. Ateenassa pelattava vierasottelu Kreikkaa vastaan. Huuhkajilla on karsinnoissa kasassa toistaiseksi 12 pistettä, kun lohkoa johtavalla Italialla on 18. Suomen lähimmällä uhkaajalla Armenialla puolestaan on 9 pistettä.

Pukki-party kiihdyttää Huuhkajat liitoon

Koko Euroopan puhutuin pelaaja on syksyllä 2019 ollut Huuhkajien sekä Englannin Valioliigan Norwichin tähti Teemu Pukki. Pukki on saanut Norwichissa uskomattoman alun kaudelleen ja kiinnittänyt lukuisien huippuvalmentajien huomion. Pukki on parhaillaan huippuvireessä ja on tehtaillut maaleja sekä Norwichissa että Huuhkajissa. Hänet on ajoittain nähty jopa Valioliigan maalipörssin kärjessä. Onkin helppo todeta, että Teemu Pukin peliesitykset tulevat olemaan avainasemassa Huuhkajien EM-karsintojen jatkuessa.

Kuninkaan valtikan nähtiin kenties vertauskuvallisesti vaihtavan omistajaa vuonna 2009, kun 18-vuotias Pukki debytoi Huuhkajissa. Ensikosketus maajoukkueeseen tapahtui Stuart Baxterin vaihtaessa nuoren Pukin kentälle Litmasen tilalle. Tämän jälkeen Pukki on toistaiseksi pelannut 77 maaottelua ja tykittänyt pelaamissaan otteluissa 21 maalia. Pukki on onnistunut maalinteossa Huuhkajien neljässä viimeisimmässä ottelussa putkeen. Kaikki Huuhkaja-kannattavat toivovat hartaasti, että ilmiömäinen vire jatkuu ja auttaa siivittämään joukkueen hartaasti odotettuihin EM-kisoihin.

Theme: Overlay by Kaira Extra Text
Cape Town, South Africa